tiistai 10. huhtikuuta 2012

Paasto päättyi, mitä jäi?

Paasto päättyi itselläni pitkäperjantain iltana. Söin sitä mainostamaani hakattua maksaa eli Gehackte leberiä. (Jos osaa saksaa, niin ruoasta tarkemmin täältä.) Lisäksi söin hieman naudan lihaa. Myös lauantaina, sunnuntaina ja maanantaina tuli syötyä lihaa. Jouduin pettymään, koska olin odottanut sylki suuhun fiilistä ja suurin piirtein tajunnan räjäyttävää kokemusta, mutta sitä ei tullut. Maksa oli luonnollisesti äärimmäisen hyvää ja sunnuntain lammas suli suussa, mutta jotain jäi puuttumaan, tai oikeastaan, jotain kivuliasta tuli kaupan päälle. Olin viikkoja haikaillut lihapatojen äärelle ja sitten, kun sitä herkkua sain napaani, vatsaa vain kiristi. Kirjaimellisesti. Sain nimittäin seurakseni tutut ylävatsavaivat ja refluksioireet, jotka olivat pysyneet poissa koko kuukauden. Liharuoka vaan sulaa aika paljon kasvisruokaa huonommin.

Paaston päättymisen jälkeen iloitsin siitä, että saan taas työpaikan henkilöstöravintolassa syödäkseni ravitsevaa ruokaa. Hyvästi limainen kasviskeitto tai teolliselta maistuvat tomaattikeitto. Paitsi että nopea silmäily tämän viikon ruokalistaan kertoo, että jo tällä viikolla, on useampana päivänä tarjolla ihan oikeaa kasvisruokaa kuten kasvis-soijawokkia tai tomaatti-mozzarella-perunavuokaa. Ilmeisesti valitukseni on kuultu. Tosin kahtena muuna päivänä onkin sitten tarjolla pinaattista kasviskeittoa. Uu jeah.

Asetin itselleni joitain tavoitteita silloin, kun paasto alkoi. Halusin opetella laittamaan hyvää kasvis- ja kalaruokaa. Halusin kokeilla soijarouhetta jauhelihan sijaan ja halusin kokeilla erilaisia kikhernejuttuja. No, miten kävi? Kalaruokaa laitoimme todella paljon. Useimmiten se oli lohta, mutta satunnaisesti käytimme myös lahnaa, siikaa tai kuhaa. Pakasteseitiä en saanut kokeiltua kertaakaan. Kerran tein itse pinaattilettuja. Soijarouhetta tuli kokeiltua ja se tuli hyväksi havaituksi. Tein mm. useamman kerran täytettyjä kesäkurpitsoita ja paprikoita. Kikherneiden kanssa ei sujunut niin hyvin. Teimme kerran falafeleja ja hummusta, mutta siihen se jäi. Hummusta pitää tehdä kyllä useammin.

Suunnittelin etukäteen, että kun paasto päättyy, ensimmäinen arkiruoka, jota teen, on nakkikastike. No, eipä taida olla. Suunnittelimme eilen tämän viikon syömisiä ja aika kasvisvoittoisilta ne vaikuttavat. Hyvä niin! En silti kokonaan hylkää lihaa, mutta ehkä sitä tulee säästeltyä viikonloppuihin.

Aurinkoista viikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä on sinun tarinasi?