torstai 1. maaliskuuta 2012

Paaston 9 päivää

Lihaton paastoni on kestänyt tänään yhdeksän päivää. Jo näiden päivien aikana olen tehnyt mielenkiintoisia havaintoja siitä, miten hankalaa voi olla hyvän ja ravitsevan kasvisruoan saaminen henkilöstöravintolassa.

Työpaikkani lähellä olevassa henkilöstöravintolassa, jota siis käytämme, on tarjolla kolmea eri pääruokavaihtoehtoa. Voisi helposti luulla, että ne olisivat liha-, kasvis- ja keittovaihtoehto. Vaan eipäs olekaan. Viime ja tällä viikolla tarjonta ollut seuraavaa: Liharuoka, liharuoka ja kasviskeitto eli esim. tänään tarjolla oli lihapataa, broileripataa ja kasvisminestronea. Eilen tarjolla oli lihakastiketta, kalkkunakastiketta, pinaattista kasviskeittoa. Keittoruoka on aina kasvisruokaa, mutta laatu vaihtelee erittäin hyvistä sosekeitoista laihaan minestronekeittoon, joka maistuu teolliselta ja jossa makaronit ovat kortilla. Eilinen pinaattikeittohässäkkä oli pohjanoteeraus. Ruoka maistui kesäkeitolta, josta oli unohdettu mausteet, mutta pahinta oli ulkonäkö, se näytti, anteeksi vain, yrjöltä.  Salaattipöytä on ns. lisukesalaatti; salaattia, kurkkua, tomaattia ja raastetta. Sillä ei nälkä kauaa pysy poissa.

En tajua miksi molempien pääruokien on oltava liharuokia, miksi ei voi olla liha ja kasvis tai liha ja kala. Henkilöstöravintolassamme on nimittäin tarjolla (siis silloin, kun on) todella hyviä kalaruokia. Ne vain jostain syystä keskittyvät aina samalle viikolla. Maanantaina lohta, tiistaina mantelikalaa, keskiviikkona silakoita, torstaina lohikeittoa, perjantaina silakoita toisella tavalla kuin keskiviikkona. Tämä ei siis ole vitsi, vaan poimittu ruokalistasta ja usein samoina päivinä, kun on kalaa tarjolla, toinen pääruoka on kasvisruoka.

No, kaikki on tietysti suhteellista. Paljon on tapahtunut kuitenkin edistystä esimerkiksi lukioajoistani. Olin silloin kasvissyöjä kokonaisen viikon. Chili con carnen sijaan me vegetyypit saimme valkoisia papuja (varmaan suoraan tölkistä) ja riisiä. Kun muut saivat jauhelihapihvejä ja perunoita, meille tarjoiltiin ruskeaa kastiketta ja perunaa. Yksi viikko riitti minulle sitä kokeilua. Meillä oli tosin niin ihana keittiöhenkilökunta, että ihan oma ilmoitus riitti sille, että sai kasvisruokaa. Muissa kouluissa kasvisruokaa halajava joutui esittämään vanhempien luvan tai terveydenhoitajan todistuksen.

Eipä muuta tällä kertaa, soijanakit ovat vielä pakastealtaassa.

2 kommenttia:

  1. No höh! Ihan selvä palautteen paikka henkilöstöravintolalle! Ensin ajattelin lukiessani postaustasi, että jostain virallisesta lähteestä googlasin myös, että joidenkin on vaikea noudattaa tiukasti paastoa juurikin mainitsemastasi syystä. Mutta sitten ajattelin, että nythän sulla on mitä mainioin syy antaa palautetta, ei pelkästään paaston takia, vaan yleisesti asiakasviihtyvyyden vuoksi. Kuka nyt haluaa syödä kalaa viikon putkeen? Ja jos keitto on aina kasvis niin on kyllä melkoisen suppea mielikuvitus henkilöstöllä. Mur.

    VastaaPoista
  2. Mä olen joskus (siis ennen tätä paastoa) antanut palautetta ihan henkilökohtaisesti, kun samalla viikolla oli lohta kolmena eri päivänä. Silloin mulle sanottiin, että ravintolamme (joka on yksi erään suuren liikelaitoksen ravintoloista) noudattaa tiettyä konseptia (?) ja siksi voi vaan joskus käydä niin, että kalaa on useina päivinä.

    Kävin muutes ihan huvikseni tän konsernin sivuilla ja siellä kasvisruokaa oli kuvailtu näin "Herkutellaan kasviksilla: Lämmin kasvislounasvaihtoehto, jossa on makua." Ei ihan onnistu ainakaan meidän ravintolassa :D

    VastaaPoista

Mikä on sinun tarinasi?