perjantai 11. helmikuuta 2011

Suoraa puhetta naamakirjassa

Voi eläimen käsi, kun voi taas vaan ihmetellä. Syynä siihen naamakirja, joka myös facebookkina tunnetaan. Tämä stalkkauksen mahdollistava tietotoimisto, jonka ansiosta tiedän entisten lukiokavereiden lapset, erot ja uudet liitot. Naapurin hammaslääkärit ja serkun intiimivaivat.
Selasin yhden ystäväni, kutsuttakoon häntä vaikka "Mirjaksi", joka on siis sekä facebook-ystävä, että ystävä in real life, profiilia. Törmäsin mielenkiintoiseen keskusteluun, jonka "Mirja" ja eräs toinen ystävänäni "Pirkko" kävivät. "Pirkon" statuspäivitykset ovat olleet viime aikoina luokkaa: "Meidän Musti on maailman paras koira." "Musti hautasi juuri luun." "Musti haukkuu oravalle." Eli siis koira-aiheisia. No, jostain syystä "Mirja" oli sitten kirjoittanut "Pirkon" seinälle seuraavanlaisen tekstin: "Oletko Pirkko huomannut, että statuspäivityksesi eivät koske enää mitään muuta kuin Mustia. Olisi kiva tietää vähän henkilökohtaisemmistakin asioista. Onko ihan tarkoituksella näin?" No, "Pirkko" vastasi sitten "Mirjan" seinälle: "Olen huomannut, että päivitykseni liittyvät vain koiraan. Se on ihan tarkoituksella näin. Henkilökohtaiset asiat jaetaan  muulla tavoin."
Siis mitä? Onko facebookin syvin tarkoitus todella jakaa vain hyvin henkilökohtaisia asioita ja jos ei sitä tee, niin oletuksena kaverit närkästyvät. Tai onko ihmisillä oikeus huomauttaa, jos ystävän päivitykset pyörivät vain yhden asian tiimoilla. Esim. silloin, kun perheeseen on syntynyt vauva. En tiedä, mitä "Mirja" olisi sanonut, jos olisin kommentoinut hänelle, että olethan "Mirja" huomannut, että kaikki statuspäivityksesi koskevat vauvaasi. Olisi kiva tietää mitä sinulle kuuluu. Tuskin hän olisi sitä kovin leppoisasti sulattanut. Itse estän päivitykset, joita en yksinkertaisesti jaksa lukea, jokainen kirjoittakoon mitä haluaa. Lukijan vastuulla on joko lukea tai olla lukematta. 
Facebookista riittäisi sanottavaa enemmänkin, mutta riittää tällä kertaa. Aurinkoista perjantaita kaikille!
Fru L

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä on sinun tarinasi?