tiistai 4. tammikuuta 2011

Åbo Top10

Tässä kirjoituksessa mainostan häikäilemättömästi entistä kotikaupunkiani ja muutamia sen upeita ja vierailemisen arvoisia kohteita. Minulle ei makseta tästä kirjoituksesta mitään, teen se pelkästä rakkaudesta entistä kotikaupunkiani kohtaan. Kipinän sain muistaessani, että vuosi 2011 on Turun vuosi. Kaupunki on Euroopan kulttuuripääkaupunki 2011. Tässä vaiheessa on myös paikallaan mainita, että alkukotini ei suinkaan ole siellä. Olen syntyjäni jotain ihan muuta ja sielunmaisemaani kuuluu olennaisesti latomeri, mutta se on kokonaan toisen kirjoituksen paikka. Mutta takaisin Turkuun, kaupunkiin, joka oli kotini lähes kymmenen vuoden ajan. Kaupunki, johon tulin vain opiskelemaan, mutta kaupunki, josta tuli jotain muuta.

Tässä siis oma top10 listani Turusta:

1. Aurajoki. Siis se joki, joka virtaa Turun läpi ja jakaa kaupungin. Parasta antia Aurajoen ranta antaa kesäisin, kun jokilaivat avaavat ovensa. Jos on kunnon talvi, voi joen jäällä kävellä. Niin ja onhan siellä Föri. Joen rannalla voi istua määräämättömän ajan ja pohtia maailman menoa. Siellä voi lounastaa, juoda pussikaljaa tai ottaa aurinkoa. Ainoa miinus on, että vessaa ei ole missään. Toisinaan joki myös haisee. 

2. No se kirkko. Pakollinen nähtävyys. Olen muuten kiivennyt sen kirkon torniin ja kellotapuliin. Se ei olekaan kaikille mahdollista, mutta suhteilla pääsee. *

3. Turun kaikki baarit. Niitä on, paljon. Jos ei halua mennä Börsin yökerhohelvettiin ihmemaahan, takuulla löytyy muutakin. Joskus oli tosi in mennä Dynamoon, mutta en tiedä enää. Silloin, kun minä kävin siellä, olin nuorempi. Kokemisen arvoisia paikkoja vähän vanhemmille ladyille ja uroksille ovat mm. Daily News ja Humpub. Ensimmäisessä voit totota samalla, kun vedät bisseä ja jälkimmäisessä voit laulaa karaokea sunnuntai-aamupäivällä.

4. Erotuksena, noihin yleiskäsitteen Turun baarit- kohdan alle niputetuista ravintoloista, on pakko mainita Blanko. Siellä on vaan hyvä meno ja hyvä ruoka. Ja kuulemma ehkä Suomen paras brunssi. (Lähde: Nyt- liite 30.12.2010.)

5. Turun tori. Siis se, joka tunnetaan myös nimellä Kauppatori. Turussa on myös mm. Puutori. Mene kesällä ja koe se. Huippu! 

6. Lempikauppani eli Kauppahalli. Niitä ruokia on ikävä.

7. Etäisyydet. Kävellen pääsee perille helposti. Pyörällä myös. Ei tarvitse ottaa spåraa, metroa, bussia, jotta pääsee töihin. Riitti, että käveli 15 minuuttia ja oli perillä. Tämän mahdollisti se, että ydinkeskustassa asuminen oli huomattavasti (lue huomattavasti) edullisempaa kuin Helsingissä. Omistin asunnon halutusta kaupunginosasta enkä maksanut itseäni kipeäksi. Lisäksi asunto oli tilava.

8. Upea ja mahtava uusi** kirjasto. Joskus sinne vain jäi lukemaan lehtiä tuntikausiksi.

9. Tiedonportaat. Ne portaat, jotka johtavat Turun yliopiston päärakennukselta Hämeentielle. Aloittaessani opinnot, oli pakollista käydä ensimmäisenä vuotena henkilökohtaisesti ilmoittautumassa yliopistoon. Kun tämä ilmoitautuminen oli tehty, seisoin hetken portaiden yläpäässä ja katsoin alas kadulle. Sillä hetkellä tunsin olevani maailman onnellisin ihminen. Toisinaan pyrin vieläkin mielikuvissani siirtämään itseni siihen hetkeen. Seisomaan portaiden yläpäässä ja tuntemaan pakahduttavaa onnellisuutta. Sillä on piristävä vaikutus. Niin ja vielä pieni yksityiskohta noista portaista. Niiden viereen on asennettu kaiuttimia, joista kuuluu epämääräistä kohinaa. Kyse on jostain tilateoksesta, mutta en muista mistä. Myöskään ystäväni google ei suostunut auttamaan tässä.

10. Ystävät, rakkaat ihmiset, jotka siellä asuvat. Niiden vuoksi siellä tulee käytyä yhä uudelleen ja uudelleen.

Mene ihminen Turkuun, jos vain voit.
Fru L

* Joskus minulla oli niitä. Ei ole enää.
** Tai siis ei se taida enää olla niin uusi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä on sinun tarinasi?