torstai 30. joulukuuta 2010

Eihän mulla ole vapaa-aikaa!

Uusi Musta haastoi laskemaan valveilla vietetyn vapaa-ajan (VVV). Tämä kirjoitus tulikin sopivaan rakoon, kun tuntuu, että aika vaan kuluu entistä nopeammin. Vai kuluuko, luulenko vain niin.

Aloitetaan ihan perusasioista eli vuorokausi on 24 tuntia. Helppoa.
Nukun suurinpiirtein 8 tuntia siis arkisin. Tai siis tämä on se aika, jonka vietän sängyssä, yritän nukkua, luen, piehtaroin tai jotain ihan muuta.
Töissä kuluu virallisesti 37 tuntia /vko eli 7,4 tuntia päivä, mutta helpotan sen verran, että lasken suoraan viettämäni 8 tuntia/päivä, koska lounastauko on 30 minuuttia.
Minulla on siis valveilla vietettyä vapaa-aikaa 8 tuntia. (No eipä tunnu paljolta.)

Miten sitten hyödynnän tätä. Arkena seuraavasti:
- työmatka 2X30 minuuttia  eli 1 tunti (maks.)
- koiran ulkoilutus 1t 15 min - 2 t 30 minuuttia riippuen minun ja mieheni keskinäisesti lenkitysjaosta.
- kotityöt 1 tunti
- ruoanlaitto 1 tunti
- syöminen (kotona) 1 tunti
- harrastukset 1,5 tuntia
-suihkussakäynti, meikkaus, muu ehostus 45 minuuttia

Nopeasti yhteenlaskettuna näistä koostuu 7 tuntia 30 minuttia - 8 tuntia 45 minuuttia.

Öh. Siinäpä se kahdeksan tuntia tulikin sitten jo täyteen. Eipä ihme, että tuntuu, että aika ei riitä.

Todellisuudessa asiat eivät ole ihan noin suoraviivaisia. Työmatkoista en voi nipistää, mutta toisinaan lähden töistä aikaisemmin. Koiran ulkoilutuksestakaan ei voi nipistää, koska hurtta pitää lenkittää. Viemme koiraa ulos n. neljä kertaa päivässä. Jos lenkittää koiraa yksin, kuluu siihen todellakin tuo 2,5 tuntia. Koira kylläkin kulkee paljon mukanamme mm. ruokakaupassa, kavereiden luona jne. Joten tuo koiran ulkoilutus ei välttämättä sisällä kaikkia todellisia ulkoilutuksia. Ruoanlaittoon ei mene joka päivä yhtä tuntia eikä syömiseen. Viikonloppuisin saattaa hyvinkin mennä enemmän. Arkisin en syö aamupalaa kotona vaan syön sen työpaikalla. Kotitöihin saattaa hyvinkin kulua keskiarvoisesti tunti/päivä. Olen eräänlainen siivoushullu. Ruokakaupassa käyntiä en ole tilastoinut erikseen. Se sisältyy kohtiin ruoanlaitto, kotityöt, syöminen.

Sitten se ongelmakohta, harrastukset. Olen tilastoinut tähän 1,5 tuntia. Se tarkoittaa aikaa, kun suljen kotioven ja lähden esim. salille. Olen n. 1,5 tunnin kuluttua takaisin. Jos liikenne ei suju optimaalisesti, siihen kuluu 2 tuntia. Mutta. En juurikaan ole viime aikoina käynyt salilla. Olen kuluttanut tämän 1,5 tuntia sohvalla televisiota katsoen. Koska on laiskottanut.

Jos siis käyn töissä, ukoilutan koiraa, hoidan osuuteni kotitöistä, syön, teen ruokaan, menen harrastuksiin, aika ei riitä. Koen koko ajan tuskaa siitä, että minulla ei ole tarpeeksi aikaa tehdä sitä, mitä haluan. Tiedän myös, että jos aikaa on vähän, tingin yöunista. Se ei ole hyvä se. Mitä voisin tehdä, mistä voin tinkiä.

Etätyömahdollisuutta ei meille ole (vielä). Koirakin on pakko ulkoiluttaa. Tosin minun ei tarvitse enää lähteä kotoa mihinkään, jos haluan harrastaa liikuntaa. Koira hihnaan ja menoks. Paitsi salille on pakko päästä joskus. Kotitöistä en tahdo tinkiä, olen allerginen sotkulle. Saan näppylöitä siitä, että paikat ovat epäjärjestyksessä. Minun on huomattavasti helpompi siivota,kuin yrittää hokea itselleni "kyllä se siitä, ei pieni sotku mitään haittaa".  En roiku tuntikausia netissä iltaisin. Vuorottelemme ruoanlaitossa mieheni kanssa. Hän myös tekee osuutensa kotitöistä.

Mitä muuta voisin tehdä? Syödä useammin ulkona, syödä valmisruokia? Jättää käymättä suihkussa? Palkata siivooja? Tehdä osa-aikaista työtä? Onneksi on sentään edes viikonloput, jolloin aikaa on 9 tuntia enenmmän.
Fru L

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä on sinun tarinasi?