tiistai 17. toukokuuta 2011

Maakravusta skönäriksi

Stora, fokka, skuutti ja kryssiä. 


Kuva täältä.
Vuosi sitten nämä sanat eivät merkinneet mitään. Kouluruotsillani olisin voinut sanoa, että isosta ryssimisestä olisi ollut kyse tai jotain sinnepäin, mutta metsään olisi mennyt. Merisään kohdalla kanava yleensä kääntyi. Oikeastaan se kääntyi jo ennen merisäätä, koska en koskaan aikaisemmin kuunnellut sitä kanavaa, jolta merisää tuli. Ennen viime kevättä en juurikaan ollut ollut veneessä. Kerran olin ollut tädin moottoriveneessä ja joitain kertoja soutuveneessä. Siksi olin lievästi sanottuna jännittynyt, kun  lähdimme viime keväänä viikonlopun purjehdusreissulle appiukon veneellä. Ostin jopa pahoinvointilääkkeitä varalle. Onneksi niille ei sitten kuitenkaan ollut mitään käyttöä. Yllättäen huomasin jopa nauttivani olostani siinä ahtaassa, keinuvassa laatikossa.

Nautin ilmeisesti niin paljon, että tänä kevääni menin sitten purjehduskurssille. No, tunnustettava on, että en ollut tämän kurssin suhteen kamalan oma-aloitteinen. Rakasta aviomiestäni on kiittäminen tästä. Itse kurssiin suhtauduin myös äärimmäisen skeptisesti. Kyseessä oli siis kurssi aloittelijoille ja sana aloittelija nosti karvat pystyyn. Hyvässä muistissa on vielä se kuuluisa akrobatian alkeita aikuisille-ryhmä.

Onneksi, onneksi ja vielä kerran onneksi kyseinen purhjehduskurssi lähti todellakin liikkeelle alkeista. Valmentaja aloitti kurssin piirtmällä fläppitauluun veneen ja sanomalla: "Tässä on vene, tämä on masto ja tämä köli." Veneeseenkin päästiin ja purjehtimaan.

Laser 16
Alkuperäinen kuva täältä.
Tässä vaiheessa lienee syytä mainita veneistä sen verran, että kyseessä olivat  ns. kevytveneet. Kevytveneen erottaa tavallisesta (köli)veneestä kölin tyyppi, kevytveneissä ei ole painoköliä. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että kevytvene saattaa mennä nurin. Jippii. Tämä on siis mielestäni se oleellisin asia tietää. Appiukon venettä ei kuulemma saa nurin, koska se on tavallinen kölivene. Lisää informaatiota löytyy täältä ja täältä. Thank you wikipedia! Kursseja järjestää Helsingissä ainakin HSS. Puhuvat myös suomea.


Ihan pakko vielä lopuksi mainita (ja tätä en maininnut kurssilla), että olen ollut kuokkimassa America's Cupin Vip-bileissä Valenciassa vuonna 2007.*  America's Cup on siis ihan hemmetin iso purjehdustapahtuma, joihin meikäläisellä ei ole mitään asiaa tulevaisuudessakaan. Paitsi ehkä kuokkimaan sinne bileisiin. Niin ja entinen työkaverini valmistaa purjeita kilpaveneisiin. Tätäkään en maininnut, kun purjehdustaustaa kysyttiin. Sanoin vain, että olen ollut kaksi kertaa veneessä (hengaamassa viinilasi kädessä).  

Ai niin, stora on isopurje (jonka puomi voi tulla päähän, jos ei ole tarkkana). Fokka on se pieni purje edessä. Skuutti on se naru, joka tulee purjeesta ja josta pitää pitää kiinni henkensä kaupalla. (Ihan älytöntä, että sitä ei voi vaan sanoa naruksi.) Kryssiä tarkoittaa luovimista eli vähän niin kuin purjehtimista, paitsi oleellista on tässä se tuulen suunta. Kun tulee ylhäältä ja mennään sivulle niin kryssitään. Ehkä. Paitsi, että mun mielestä tuuli ei koskaan tuule ylhäältä vaan sivulta, mutta nämä viisaat purjehtijat ovat sitä mieltä, että tuuli tulee ylhäältä alas. Ja että venettä pitää kääntää alas tai ylös. Anteeksi vaan maalaisuuteni, mutta minun mielestäni vene kääntyy jommalle kummalle sivulle, mutta ei ylös tai alas paitsi silloin, kun se kaatuu. Ja sitä kaatumista ei tässä tavoitella.

 Fru L

* En edelleenkään osaa selittää, että miten se kaikki tapahtui, mutta kyllä se aina yhden muistelun arvoinen ilta on. 

Edit 18.5.// Sen verran pakko sanoa tuosta ylemmästä kuvasta, että se on bongattu The Mayo Sailing Clubin sivuilta. Niille, jotka eivät tiedä, niin valaistuksena sen verran, että Co. Mayo on Irlannissa länsirannikolla. Huikea ja ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, siis koko länsirannikko. Tosin ei pidä olla kuvien antamassa harhaluulossa, että siellä paistaisi aina aurinko. Useimmiten siellä sataa vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mikä on sinun tarinasi?